بیزینس پلن | Business Plan | طرح کسب و کار | طرح تجاری
بیزینس پلن یا Business Plan یا طرح کسب و کار یک سند جامع است که اهداف، استراتژی ها و پیش بینی های مالی یک شرکت را تشریح می کند. این طرح شرح مفصلی از کسب و کار، از جمله محصولات یا خدمات آن، بازار هدف، چشم انداز رقابتی، و استراتژی های بازاریابی و فروش را ارائه می دهد. این پلن شامل بخش مالی است که درآمد، هزینهها و جریان نقدی را پیشبینی میکند. همچنین در صورتی که کسبوکار به دنبال سرمایهگذاری است، درخواست تامین مالی را ارائه میکند. بیزینس پلن یک جزء غیرقابل انکار برای شروع هر شرکتی است. برای تامین منابع مالی، مستندسازی مدل کسب و کار شما، ترسیم پیش بینی های مالی و تبدیل ایده تجاری به واقعیت، یک وسیله کلیدی است. معمولاً یک بیزینس پلن سه کار زیر را انجام میدهد:
A. استراتژی سازمان را به منظور اجرای بلندمدت خلاصه می کند.
B. تامین مالی سرمایه گذاران را تضمین می کند.
C. به پیش بینی تقاضاهای تجاری آتی کمک می کند.
اهداف یک بیزینس پلن
داشتن یک طرح کسبوکار واضح، تعریفشده و سنجیده اولین گام مهم برای راهاندازی یک کسبوکار برای موفقیت بلندمدت است.
1. تأمین مالی از سرمایهگذاران
از آنجایی که محتوای بیزینس پلن حول محور موفقیت کسبوکارها و کسب سود است، بیزینس پلن بهعنوان ابزاری برای تأمین سرمایه استفاده میشود. این سند راهی است که کارآفرینان به سرمایهگذاران یا وام دهندگان بالقوه نشان میدهند که آنها چگونه کار میکنند، سرمایه ای که به کار گرفته خواهد شد در چه راهی مصرف شده و از چه طریقی به پیشرفت کسب و کار کمک می کند. همه بانک ها، سرمایه گذاران و شرکت های سرمایه گذاری خطرپذیر می خواهند قبل از تحویل پول خود، یک طرح کسب و کار را ببینند تا جزئیات سرمایه گذاری را بررسی کنند. این سرمایه گذاران میخواهند بدانند که با چه میزان ریسک و چه زمانی پول خود را پس خواهند گرفت؟ و چگونه کسب و کار به آن اهداف مالی می رسد؟
2. مستندسازی استراتژی و اهداف شرکت
یک بیزینس پلن لازم نیست سنگ تمام بگذارد. طرحهای تجاری میتوانند دهها یا حتی صدها صفحه را شامل شوند و به تهیهکنندگانشان این فرصت را میدهند تا توضیح دهند که اهداف کسبوکار چیست و چگونه به آنها دست خواهد یافت. کارآفرینان برای اینکه به سرمایه گذاران بالقوه نشان دهند که به هر سوالی پاسخ داده اند و از طریق هر سناریوی ممکنی فکر کرده اند، باید بازاریابی خود را به طور کامل توضیح دهند و استراتژی های فروش و عملیات، از به دست آوردن یک مکان فیزیکی برای فعالیت تا توضیح رویکردهای تاکتیکی برای قسمتهای مختلف را تشریح نمایند. این توضیحات در نهایت باید به نقطه سربه سر کسب و کار منجر شود که با پیش بینی های فروش و مالی محاسبه شده و توسط نویسنده طرح کسب و کار پشتیبانی می شود.
3. مشروعیت بخشیدن به یک ایده تجاری
اغلب افراد یک ایده عالی برای احداث شرکت دارند اما بیشتر این ایده ها زمانی که روی کاغذ آورده میشوند، مشخص میگردد که کاملاً قابل اجرا نیستند. یک طرح تجاری راهی است که یک کارآفرین مشتاق برای اثبات این ایده تجاری دارد. در واقع این وسیله نشان میدهد که ایده ارزش پیگیری را دارد. کارآفرینان فرآیند ورود به بازار، نیازهای سرمایه و بازده مورد انتظار سرمایه گذاری خود را مستند می کنند و این دقیقاً همان چیزی است که طرح تجاری برای آن انجام می شود. یک بیزینس پلن این اطمینان را می دهد که شما قبل از ارائه ایده خود به جهان، همه چیز را مرتب کرده اید و به خوانندگان بیان میدارد که هر کسی که این طرح را نوشته در مورد آن جدی است. این کار شامل ساعت ها وقت گذاشتن برای فکر کردن به ایده، شکل دادن تاکتیک های رشد و محاسبه پیش بینی های مالی است.
4. شناسایی مشکلات بالقوه طرح های تجاری
بیزینس پلن همانند سیستم هشدار اولیه عمل می کند و مشکلات بالقوه را قبل از تبدیل شدن به موانع اصلی شناسایی می کند. چگونه؟ وقتی بازارسنجی کاملی انجام می دهید، استراتژی های رقبا را تجزیه و تحلیل می کنید و پیش بینی های مالی را ارزیابی می کنید، برنامه شما آسیب پذیری ها و خطرات را مشخص می کند. شما می توانید برنامه های اضطراری و استراتژی های کاهش ریسک را توسعه دهید. این به شما کمک می کند از اشتباهات پرهزینه جلوگیری کنید و سرمایه گذاران و وام دهندگان را توجیه کنید که شما به خوبی آماده شده اید و سناریوهای مختلف را در نظر گرفته اید.
5. جذب و حفظ استعدادها
یک بیزینس پلن خوب بیان شده، چشم انداز، ماموریت و ارزش های شرکت شما را ترسیم می کند و یک جهت و هدف روشن را نشان می دهد. افرادی که خواهان کار معنی دار و همسو با بلندپروازی های خود هستند، این کار را دوست خواهند داشت. همچنین، پتانسیل شرکت را برای رشد نشان می دهد و ثبات را در کارکنان ایجاد می کند و به آنها اطمینان می دهد که آینده ای امن و فرصت هایی برای پیشرفت شغلی دارند. فرهنگ کاری توسط بیزینس پلن شما به آهنربایی برای استعدادهای برتر تبدیل می شود.
6. ارائه نقشه راه
یک بیزینس پلن نقشه راه دقیقی برای آینده شرکت شما ارائه می دهد. این پلن اهداف، استراتژی ها و اقدامات خاصی را که برای دستیابی به آنها نیاز دارید، مشخص می کند. زمانی که مسیر آینده خود را مشخص می کنید، یک طرح کسب و کار به شما کمک می کند متمرکز و در مسیر خود بمانید. حتی زمانی که با چالشها یا حواسپرتیها مواجه میشوید، این یک ابزار مرجع عالی است که به شما امکان میدهد تصمیمات هوشمندانهای بگیرید که با چشمانداز کلی شما همسو باشد. یک طرح تجاری جهت و وضوح را در هر مرحله از سفر تجاری شما ارائه می دهد.
7. عمل به عنوان یک ابزار بازاریابی
طرح کسب و کار نه تنها یک راهنمای داخلی است، بلکه به عنوان یک ابزار بازاریابی قدرتمند نیز عمل می کند. طرح کسب و کار شما می تواند نقاط قوت، ارزش پیشنهادی منحصر به فرد و پتانسیل رشد شرکت شما را زمانی که به دنبال سرمایه گذاران و مشارکت ها هستید، به نمایش بگذارد. یا مشتریان جدید. این یک نمای کلی حرفه ای از کسب و کار شما ارائه می دهد که تعهد و تفکر استراتژیک شما را به سهامداران بالقوه نشان می دهد. طرح کسب و کار شما به شما کمک می کند افراد مناسب را با بیان واضح خود جذب کنید. بازار هدف، مزیت های رقابتی، و پیش بینی های مالی به طور خلاصه، به عنوان یک پیش فروش متقاعد کننده عمل می کند.