طرح توجیهی یا گزارش توجیهی افزایش سرمایه
طرح توجیهی افزایش سرمایه که در واقع اصطلاحاً همان گزارش توجیهی افزایش سرمایه می باشد، از طرف هیات مدیره شرکت به مجمع عمومی سهامداران ارائه می شود. سپس صاحبان سهام بایستی آن را ارزیابی کنند و در مورد تصویب یا عدم تصویب افزایش سرمایه رای گیری کنند. به عبارت دیگر، هیات مدیره شرکت ها می توانند برای افزایش سرمایه در جهت اهداف فعالیت شرکت خود، با ارائه گزارش توجیهی به سهامداران، منابع مالی مورد نیاز افزایش سرمایه را تامین نمایند. مهم ترین دلیل افزایش سرمایه شرکت ها، توجه بیشتر به رشد و توسعه آنها است به همین دلیل نیز گاهی اوقات افزایش سرمایه شرکت ضرورت پیدا می کند.
تعریف افزایش سرمایه شرکت
افزایش سرمایه شرکت عبارت است از انتشار سهام جدید توسط یک شرکت به منظور تامین مالی سرمایه گذاری ها و تملک های جدید یا کمک به تعادل مجدد ساختار مالی آن در مورد شرکت های دارای بدهی بالا. چنین عملیاتی ابتدا باید با رأی سهامداران شرکت تأیید شود، زیرا انتشار سرمایه می تواند ارزش حقوق صاحبان سهام یا سود خالص هر سهم را کاهش دهد. سهامداران موجود می توانند برای برخی یا همه سهام تازه منتشر شده مشترک شوند یا می توانند توسط سرمایه گذاران جدید خریداری شوند.
اهداف افزایش سرمایه
همه کسب و کارها به تناسب فعالیت خود می توانند افزایش سرمایه در ترکیب سرمایه خود داشته باشند. اما افزایش سرمایه کسب و کارها به دلایل متفاوتی انجام می پذیرد و اهداف هر یک از شرکت ها برای افزایش سرمایه، متناسب با اهداف و استراتژی های فعالیت های خود می باشد. شرکتها معمولاً برای 3 هدف اصلی از سرمایهگذاران سرمایه جذب میکنند:
* کسب سرمایه
* متعادل کردن مجدد ترکیب سرمایه
* رشد
کسب سرمایه
افزایش سرمایه با هدف کسب، یک استراتژی رایج شرکت ها برای افزایش ارزش جهت سهامداران است. این استراتژی یا به شرکتها اجازه میدهد تا برای افزایش ارزش داراییهای موجود، از وجوه جدید استفاده کنند یا یک دارایی خارجی با سود کسبوکار موجود را به دست آورند. به عنوان مثال یک شرکت معدنی ممکن است برای حمایت از یک کمپین حفاری و گسترش موجودی منابع خود بودجه جمع آوری کند. از طرف دیگر ممکن است برای تکمیل یک منبع یا عملیات موجود، سپرده دیگری را با وجوه خریداری کند.
تعادل مجدد ترکیب سرمایه
ممکن است شرکت ها برای ایجاد تعادل مجدد ترکیب سرمایه خود، افزایش سرمایه را انتخاب کنند. این امر برای شرکت هایی با بدهی های معوق که تصمیم می گیرند از درآمدهای افزایشی برای پرداخت بدهی استفاده کنند، رایج است.
رشد
ممکن است شرکت ها برای رشد عملیات و/یا سرمایه در گردش به سرمایه اضافی نیاز داشته باشند. این امر برای شرکتهایی که پروژههایی با هزینههای اولیه بالا و زمانبندی طولانی اجرا را انجام میدهند، معمول است.
از جمله سایر اهداف مهم و عمده شرکت ها برای افزایش سرمایه می توان به موارد زیر اشاره کرد:
* بالا بردن کمیت و کیفیت محصولات یا خدمات
* بازدهی بهتر فعالیت های شرکت
* افزایش میزان سود هر سهم
* افزایش حقوق صاحبان سهام
* افزایش درآمد شرکت
* ارتقا استانداردهای کسب و کار
* بالا رفتن رتبه و اعتبار شرکت
* توسعه تاسیسات و تجهیزات
* اصلاح و تکمیل ساختار مالی
* تامین منابع مالی برای پروژه های جدید
* وصول و پرداخت بدهی های معوقه
انواع مختلف افزایش سرمایه
افزایش سرمایه می تواند اشکال مختلفی داشته باشد:
الف) از جهت حق اشتراک ترجیحی سهامداران
از این جهت افزایش سرمایه به دو نوع تقسیم میگردد:
نوع اول: افزایش سرمایه با حق اشتراک ترجیحی
سهامداران فعلی یک شرکت می توانند از حق اشتراک ترجیحی برخوردار شوند که به آنها امکان می دهد نرخ مشارکت خود را در سرمایه حفظ کنند. در مورد شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار، حق اشتراک ترجیحی در ابتدای بهره برداری از سهام منفک می شود و در طول دوره پذیره نویسی به طور جداگانه درج می شود و می تواند توسط سهامداران موجود که مایل به شرکت در عملیات نیستند فروخته شود. خریداران حق اشتراک ترجیحی از آن استفاده می کنند و مشترک افزایش سرمایه می شوند.
نوع دوم: افزایش سرمایه با لغو حق اشتراک ترجیحی
در مجمع عمومی که اعتبار افزایش سرمایه را تأیید می کند، سهامداران ممکن است تصمیم به لغو حق اشتراک ترجیحی بگیرند. در چنین مواردی، دو گزینه ممکن است:
گزینه1- یک دوره اشتراک اولویت
معمولاً سه روز معاملاتی برای سهامداران موجود تعریف می شود. این گزینه که برای شرکتهای پذیرفته شده در بورس رایج است، به سهامداران موجود اجازه میدهد تا قبل از سایر سرمایهگذاران درخواست شده، برای سهام جدید مشترک شوند.
گزینه2- افزایش سرمایه به شخص نامبرده اختصاص می یابد.
سپس یک سرمایه گذار جدید (یا گروهی از سرمایه گذاران) تمام سهام جدید منتشر شده را خریداری مینماید. این نوع عملیات در مورد شرکت های مشکل دار یا زمانی که بحث تغییر ساختار سهام یک شرکت باشد، اتفاق می افتد.
ب) از جهت نوع نقد شوندگی
شرکتها میتوانند افزایش سرمایه یا پول اضافی را به صورت سهام یا بدهی درخواست کنند.
حقوق صاحبان سهام
این حالت به سرمایه گذار اجازه می دهد تا مالکیت جزئی در تجارت را در اختیار بگیرد و برخلاف بدهی، وجوه جمع آوری شده لازم نیست بازپرداخت شود. قیمتی که سهام در آن منتشر می شود به عوامل مختلفی بستگی دارد، از جمله:
-
ریسک شرکت صادر کننده
-
چشم انداز رشد
-
شرایط بازار
سرمایهگذاران میتوانند از طریق سود سهام، سود سرمایه (زمانی که سرمایهگذار سهام را با قیمت بالاتری میفروشد)، یا بازخرید سهام، از سرمایهگذاری خود درآمدزایی کنند.همه سرمایه گذاران واجد شرایط می توانند از طریق حقوق صاحبان سهام جدید در افزایش سهام فهرست شده شرکت کنند.
بدهی
بدهی متعارف
بدهی متعارف به شرکت صادرکننده که در این مورد به عنوان وام گیرنده نیز شناخته می شود، این اجازه را می دهد که از وام دهنده (سرمایه گذار) وجه با تعهد بازپرداخت آتی معمولاً با بهره قرض کند. وام دهنده برای جبران ارزش زمانی پول و همچنین ریسک بازپرداخت، بهره دریافت می کند. در برخی موارد، بدهی در برابر دارایی متعلق به وام گیرنده تضمین می شود تا درجه ای از اطمینان بازپرداخت در صورت عدم پرداخت ارائه شود.
بدهی قابل تبدیل
بدهی قابل تبدیل شبیه به بدهی معمولی است زیرا به صادرکننده اجازه میدهد تا از وامدهنده پول با تعهد بازپرداخت آتی، معمولاً با بهره، قرض کند. برخلاف بدهی معمولی، بدهی قابل تبدیل ماهیتی ترکیبی دارد و به سرمایه گذار یا شرکت این امکان را می دهد که بدهی را به جای بازپرداخت در تاریخ آتی به سهام عادی تبدیل کند. این نوع اوراق بهادار چندین مزیت را برای سرمایهگذار ارائه میکند، از جمله محافظت از جانب نزولی که توسط درآمد ثابت ارائه میشود، با افزایش احتمالی ارزش سهام شرکت.
راه های افزایش سرمایه شرکت ها
شرکت ها می توانند برای افزایش سرمایه مورد نظر خود روش های مختلفی برگزینند. از جمله این راهکارها می توان به موارد
افزایش سرمایه از محل سود انباشته
افزایش سرمایه از محل نقدی و مطالبات حال شده سهامداران
افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی دارایی ها
اشاره کرد.
نقش بانک
بانک نقش مشاور و ارائه دهنده عملیات به بازار را ایفا و در موارد خاص به عنوان ضامن انجام موفقیت آمیز عملیات عمل می کند.
- به عنوان مشاور به شرکت کمک می کند تا اندازه افزایش سرمایه را ساختاردهی و کالیبره کند، قیمت سهام جدید منتشر شده را مشخص کند و ارتباط خود را در مورد عملیات آماده کند.
- به عنوان مجری عملیات، با مشاوران حقوقی شرکت، صورتجلسه توزیع شده در زمان صدور و در صورت لزوم تشکیل جلسات با سهامداران موجود و سرمایهگذاران جدید احتمالی را بر عهده دارد.
- به عنوان ضامن، متعهد می شود سهام جدیدی را که توسط سهامداران فعلی یا سرمایه گذاران جدید پذیره نویسی نمی شوند را پذیره نویسی کند. مثلاً افزایش سرمایه با حقوق ترجیحی تنها در صورت پذیره نویسی 75 درصد مبلغ قابل انجام است.
سر فصل های مربوط به تهیه گزارش یا طرح توجیهی افزایش سرمایه
طرح توجیهی افزایش سرمایه یا همان گزارش توجیهی افزایش سرمایه یکی از مهم ترین مدارک مورد نیاز برای افزایش سرمایه شرکت ها محسوب می شود.
- توضیح اجمالی در مورد شرکت و وضعیت مالی آن
- برشمردن دلایل افزایش سرمایه
- تشریح وضعیت مالی آتی
- پیش بینی سود و زیان
- ریسک های موجود
- پیشنهادات هیئت مدیره
توجیهی123 و طرح توجیهی افزایش سرمایه
تیم کاری توجیهی123 آماده است تا طرح توجیهی افزایش سرمایه شما بزرگواران را با توجه به ساختار مالی و وضعیت فعلی شرکت، دلایل توجیه پذیری جهت افزایش سرمایه شرکت و تاثیرات مالی و عملیاتی آن بر فعالیت های جاری و آینده شرکت، به صورت مستدل و قطعی ارائه نماید. بنابراین با ارائه دقیق ترین طرح توجیهی افزایش سرمایه با تکیه بر دانش فنی و اقتصادی تیم متخصص، می توانید در کم ترین زمان ممکن اقدامات لازم جهت افزایش سرمایه کسب و کار مورد نظر را خود را به انجام رسانید. جهت ثبت سفارش مربوطه میتوانید به صفحه ثبت سفارش اولیه طرح توجیهی مراجعه فرمایید یا با شماره 09125906342 تماس حاصل فرمایید.