در چرخه تولید موادغذایی، فرآوری، عرضه و مصرف محصولات غذایی همیشه ضایعات وجود داشته است ولی بخش اعظم آن به فرآوری محصول بخصوص انجماد محصول، نگهداری و عرضه محصولات وابسته است .
محدودیت زمان مصرف محصولات فاسدشدنی چالشی است که با استفاده از روشهای انجماد سریع مرتفع شده و آنگاه امکان تولید به هر میزان، عرضه چهارفصل و ماندگاری بیشتر محصول، ارمغانی است که انجماد سریع به همراه خود خواهد آورد .
منجمد کردن، یکی از آسانترین و قابل قبول ترین روشهای نگهداری مواد غذایی است. یخ زدن باعث کشتن میکروبها در مواد غذایی نمیشود، بلکه سبب کند شدن عمل میکروارگانیسم ها شده و با کند کردن تغییرات شیمیایی که بر کیفیت غذا تاثیر می گذارند، از خراب شدن آنها جلوگیری می کند . انجماد IQF شناخته شده ترین روش برای نگهداری مواد غذایی فسادپذیر است و آخرین فنآوری روز انجماد، انجماد
سریع می باشد. روشی که در آن دمای درونی محصول طی مدت کمتر از 2 ساعت از منطقه بحرانی عبور می نماید در اصطلاح انجماد سریع یا IQF گفته می شود. در این روش از طریق افزایش سرعت عبور هوای سرد از ورای ماهی )تونل انجماد(، حرارت به سرعت از محصول گرفته شده و محصول منجمد می گردد. قرار دادن محصول در تماس مستقیم یا غیرمستقیم با ماده سرمازا، مهمترین روش های انجماد سریع محسوب می گردند .بکارگیری روش های انجماد سریع در فرآیند تولید مواد غذایی، مزایای پرشماری دارد که برخی از آنها مطابق ذیل می باشد :
ü افزایش ماندگاری محصولات غذایی
ü حفظ خصوصیات ظاهری محصول پس از انجماد
ü حفظ کیفیت محصول پس از یخ گشایی برای مصرف
ü تولید بی وقفه بدون نگرانی از بازار مصرف
ü صادرات محصول فرآوری شده به دلیل کیفیت بالا
ü افزایش سود تولیدات غذایی
ü ایجاد ارزش افزوده و برگشت سریع سرمایه
ü افزایش ظرفیت تولید بدون در نظر گرفتن کشش بازار
ü ایجاد بازارهای جدید به دلیل افزایش کیفیت محصول